26 Mayıs 2013 Pazar

Ürün ve Ölçüm

Ya şimdi arkadaş şöyle bir sorunum var:
Çoktan seçmeli insan tahlili olur mu, bir insanın kalitesi, bir işi ne kadar iyi yapabileceği nicelleştirilebilir mi? Nicelleştirilebiliyor olsa dahi bu sayısallaştırma süreci otomatize edilebilir mi?

"Mi" diye sormaya gerek yok. Zaten yapılmış ve yapılmakta olan şeyler bunlar. Peki ne olur öyle yapılsa, ne olur kimin profesör olması kimin henüz çalışmaya başlamadan maaşsız emekliliğe ayrılması gerektiğine bir sınavla karar versek? Bu sorunun cevabını içerdiğini düşündüğüm bir fikrim var arkadaş. Şöyle:

Elinize kalifiye, fakat yetenekleri yalnızca insan zekası tarafından gözlemlenip inkişaf ettirilebilecek bir kimse alın. Bir de aslında kalifiye olmayan, (Çözüm üretme kabiliyeti yüksek olmayan, hayal gücü dar, iletişim becerileri zayıf vs.) bir kişi alın ve bunları bir süre sonra sınava sokacağınızı kişilere bildirin. Ne olacak sizce sonuçta?

Diyelim ki cevabı biliyoruz. Diyelim ki kalifiye olmayan arkadaş koşuyu açık ara önde kapattı. Ve iş hayatına atıldı. Ve iş hayatında görüldü ki bu ölçme değerlendirme sisteminin ürettiği sonuçlara bakıldığında bu insanlar beş para edecek işlere imza atamıyorlar. MI?

Hayır işte. İşin komik tarafı da bu işte. Minareyi bir kere çaldığı için sistem, kılıfını da hazırlamak durumunda kalıyor arkadaş. Madem diyor ÖSS den elimize geçen bu, bunu kullanacağız biz o zaman. E peki bu adam bir ürün ortaya koyacak? Bir hizmet verecek? Kalifiye değildi bu adam hani? Diye sorarlar adama. Sorsunlar, hiç önemli değil, zira ürünün standardını belirleyen ile bu elemanı ölçüp işe alan sistemin çok büyük ölçüde benzeştiği noktalar var. Alın bu adamın ürettiği ürünü, pazarlayın diyorlar pazarlama departmanına.

O ne yapıyor? Ürünü kaliteli mi gösteriyor? Ortaya çıkan ve aslında hiç de öyle gadre şifa olmayacak ürünü çok kritik, çok büyük önem arzeden bir materyal olarak mı tanıtıyor? Talebi manipüle mi ediyor? Yoksa artan bu talep, aslında ÖSYM yahut bir başka sınav merkezinin belirlediği kalite standartlarına uygun bir ürüne karşı duyulan bir beklentiye mi dönüşüyor? Orasını bilemeyeceğim, ben mühendislik okudum ve mühendis olarak çalışıyorum ve çalışan, ürün, takım lideri, ölçme değerlendirme sistemi gibi olgular arasındaki bağıntıyı açıklamaya çalışıyorum. Eyyorlamam bu kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder